5 schoonmaaktips voor bedrijven

Er zijn veel verschillende producten, waardoor het vaak lastig is om de juiste keuze te maken. Er zijn een aantal dingen waarop gelet kan worden, waardoor het schoonmaakproces wat makkelijker wordt gemaakt. In dit artikel geven we wat schoonmaaktips die handig zijn voor bedrijven. 

 

Schoonmaaktip 1: Kijk wat bij uw schoonmaakproces van belang is

Volgens de cirkel van Sinner zijn een aantal factoren van belang voor de efficiëntie van het schoonmaakprocedé. Dit zijn chemie, beweging, tijd en temperatuur. Die factoren beïnvloeden elkaar. Wanneer 1 factor verandert, veranderen de anderen ook. Het is daarom belangrijk om te kiezen wat voor u of uw bedrijf belangrijk is tijdens het schoonmaakproces:

  • Ik vind het belangrijk dat ik geen chemische producten gebruik.
    Er zijn tegenwoordig steeds mildere schoonmaakproducten verkrijgbaar. Echter werkt u waarschijnlijk vaak met chemische producten. Indien u dit zo minimaal wilt houden, zal er meer druk moeten worden uitgevoerd door de schoonmaker zelf om zo op eigen kracht het vuil weg te halen. Minder chemie leidt tot meer tijd en meer beweging.
  • Ik wil zo snel mogelijk schoonmaken.
    In dit geval zal de factor chemie waarschijnlijk toenemen. Ook kunnen schoonmaakmiddelen vaak op worden gewarmd om zo het reinigingsproces te versnellen. Let er wel op: niet elk schoonmaakmiddel kan worden opgewarmd. Kalkverwijderaars kunnen bijvoorbeeld niet opgewarmd worden. Meer chemie en meer warmte bespaart tijd met schoonmaken en vergt minder uit te oefenen druk op de poetsdoeken.

De factor die voor u belangrijk is heeft ook te maken met wat voor producten u voor het schoonmaakproces nodig heeft. Klik hier voor advies van onze experts.

 

Schoonmaaktip 2: Gebruik de juiste soort poetsdoek

Meestal wordt er jaar en dag gewerkt met hetzelfde type poetsdoek. Ook al is er in de tijd wel het een en ander gewijzigd met betrekking tot enerzijds schoonmaakmiddelen en anderzijds de algemene richtlijnen omtrent het eindproduct. Echter is de soort poetsdoek belangrijk voor de functie die de poetsdoek moet vervullen. We maken ten eerste onderscheid tussen textiele en nonwoven poetsdoeken. Textiel is een klassieke stof die al erg lang wordt ingezet voor het opnemen van vloeistoffen.  Hiernaast zijn de textiele poetsdoeken in verschillende stoffen verkrijgbaar. Denk hierbij aan tricot, badstof, flanel of overhemd stof. Elke stof heeft verschillende eigenschappen en derhalve haar eigen inzetgebied.

Nonwoven doeken hebben niet alleen een sterk reinigend vermogen, maar hebben zijn ook extreem sterk door toevoeging van onder meer polypropyleen. Voordeel van gebruik van nonwoven poetsdoeken is dat iedere doek qua afmeting en kwaliteit exact gelijk is aan wat afgesproken is. Producten worden machinaal gefabriceerd en worden op rol dan wel in dispenserdozen geleverd. De keuze ligt bij wat het meeste gebruiksgemakkelijk is voor u. 

 

Schoonmaaktip 3: Zet voor gemak wetwipes in, ook bij grover vuil

Om snel handen en oppervlakten schoon te maken, kunnen wetwipes goed ingezet worden. Er kan hierin gekozen worden voor lichtere wetwipes, of wetwipes voor het zwaardere werk. Alcohol reinigingsdoeken zijn wat lichtere wetwipes, ze worden vaak ingezet voor het desinfecteren van kantooroppervlakten, telefoontoestellen, muizen en toetsenborden. Ze zijn effectief tegen bacteriën en schimmels. Indien er zwaardere industriële vervuilingen zijn opgetreden, worden scrubs-in-a-bucket of de polkadots ingezet. De polkadots zijn uniek omdat de doeken kleine nopjes bevatten, waardoor zwaar vuil beter van de handen en oppervlakten afgaat.

 

Schoonmaaktip 4: Gebruik voor het absorberen van veel vloeistof absorptiemateriaal

In bedrijven waar grote hoeveelheden vloeistof wordt geknoeid, door bijvoorbeeld rondspattend koelvloeistof, is het belangrijk dat de vloeistof altijd goed geabsorbeerd wordt. Een tip voor het opnemen van veel vloeistof is absorptiemateriaal. Dit materiaal is speciaal ontwikkeld voor het opnemen van grote hoeveelheden vloeistof. U kunt hierin kiezen tussen meerdere producten. Het meest gebruikte en meest handige zijn de absorptiedoeken. Deze doeken zijn makkelijk neer te leggen en vangen vloeistof op dat op de grond ligt of op de grond valt.  Deze doeken stoffen niet, in tegenstelling tot klei-korrels. 

 

Schoonmaaktip 5: Bescherm uw handen!

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar bij het werken met giftige middelen wordt het nog vaak vergeten om de handen goed te beschermen. Schoonmaakmiddel wordt door de huid opgenomen en dit is gevaarlijk de gezondheid. Draag daarom altijd handschoenen. Was na het schoonmaken de handen. Wist u dat het drogen van de handen na het handenwassen erg belangrijk is? Door het afdrogen verwijdert u bacteriën die nog zijn achtergebleven. Hiernaast nemen natte handen ook makkelijker bacteriën op van vervuilde oppervlakten. Lees in dit artikel alle tips voor effectief schoonmaken.

 

Boso helpt bedrijven bij tijd en kostenbesparing

Schoonmaken kan soms een prijzig en tijdrovend proces zijn. Wij geven u graag persoonlijk advies om deze factoren zo beperkt als mogelijk te houden. Twijfel niet om contact op te nemen, we helpen u graag!

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de updates direct in uw feed.