Absorptiemateriaal bij olielekkage

Absorptiemateriaal voor werkplaatsen, productiehallen, garages, planvloeren, in of bij raffinaderijen en machinekamers. Snelheid van handelen is verreweg het belangrijkste wapen bij een olievervuiling. Of deze nu op het land of het water plaatsvindt. Bij olieongelukken is het gezegde van het verdronken kalf en de put dempen vaak van toepassing. Het blijft natuurlijk lastig om op alles voorbereid te zijn maar een EHBI (Eerste Hulp Bij Incidenten) kit is een welkome aanvulling op werkplekken waar olie een rol speelt.

Een oil spillkit met daarin olie-absorptiemiddelen, zoals absorptiedoeken en absorptieslangen, in de directe nabijheid van machines, kranen en of andere hydraulisch aangedreven systemen meteen kan worden gebruikt om verdere verspreiding van de olie te voorkomen is om die reden onmisbaar. Sorbents bieden u dergelijke interventiekits. Vaak op maat geadviseerd afhankelijk van uw werksituatie en gebruikte vloeistoffen zoals olie, zuren en basen.

Absorptiemateriaal preventief inzetten

Bij standaard lekkage situaties (bijvoorbeeld rondom machines waar met olieproducten wordt gewerkt) heeft het de voorkeur om preventief met absorptiemateriaal te werken. De oplossing is het werken met een 3-laags sorbent absorptierol. Deze olie absorberende rol is aan beide zijden voorzien van een extra sterke pluisvrije looplaag. Na verzadiging worden ze bij het oliehoudend afval verzameld.

Absorberende korrels versus absorptiedoeken 

Absorptiekorrels werden traditioneel ingezet bij olielekkages. Ten opzichte van de traditionele vloerkorrels (kattenbakkorrels) betekenen absorptiemiddelen een grote hygiënische vooruitgang en kostenbesparing. Een aantal Nadelen van absorptiekorrels hebben wij op een rij gezet voor u.

  • Vrijkomend stof bij de toepassing

Absorptie korrels zijn gemaakt van gecalcineerde materialen. Het granulaat is veelal gemaakt van gebakken klei. Deze harde stofdeeltjes veroorzaken stof welke terecht kan komen in de productie. Zeker bij de productie van voedingsmiddelen, farmaceutische producten en andere “schone productieprocessen” is contaminatie van stof een groot risico. Bijkomend probleem is dat deze deeltjes ook door lopende medewerkers en rijdend materieel verder binnen de productiehal worden verspreid. Olie absorberende doeken zijn stof en pluisvrij en zijn om die reden zeer goed toepasbaar in omgevingen waar deze kwaliteit onmisbaar is.

  • Lastig opruimen

Opruimen van de volgezogen absorptiekorrels is een tijdrovende en lastige klus. In tegenstelling tot absorptie doeken moet het granulaat worden opgeschept en overgeschept in het speciale afvalbakken. De olie absorberende doeken die qua gewicht van nature licht zijn, zijn makkelijk bijeen te brengen en als geheel te verwijderen.   

  • Gewicht van korrels zorgt voor veel afvalkosten

Ter vergelijking: voor het opnemen van 16 liter olie zijn 20 kilo korrels benodigd. Voor diezelfde hoeveelheid olie heeft u slechts 1,2 kilo olie absorptiedoeken (20 doeken) nodig. Dat betekent een afvalgewichtsbesparing van 18,8 kilo! Verwijderingskosten voor Sorbents absorberen circa 15-18 maal hun eigen gewicht aan oliehoudende vloeistoffen.