Alternatief voor de absorptiekorrels

Tijdens verschillende verspanende processen zoals; frezen, boren en draaien wordt olie en snijvloeistof ingezet om het materiaal en de werkstukken te koelen. Door het contact met een draaiende boor of frees, schiet de vloeistof alle kanten op en lekt het uit de machine. De snijvloeistof die uit de machine lekt, komt rondom de machine te liggen. Dit zorgt voor gevaarlijke situatie rondom om de machine. Bovendien loopt iedereen die bij de machine moet komen ook door deze vloeistof heen en laat daardoor een spoor achter door de rest van de fabriekshal. Om dit probleem te verhelpen gebruiken veel metaalverwerkende bedrijven absorptiekorrels om deze vloeistof schoon te maken.

Nadelen van absorptiekorrel

Maar deze korrels hebben echter ook nadelen:

  1. De korrels mogen niet kapotgaan: absorptiekorrels worden geproduceerd door een specifieke soort klei te bakken en vervolgens te zeven. Hierdoor ontstaan korrels die vloeistoffen kunnen opnemen. Deze korrels kunnen onder een bepaalde druk verpulveren, waardoor er een soort stof ontstaat dat in de ruimte gaat zweven. Het is dus niet raadzaam om over uitgestrooide korrels te lopen of zware voorwerpen op de zakken te plaatsen. De verpulverde korrels hebben daarnaast een verminderde opnamecapaciteit.
  2. Er zijn relatief veel korrels nodig om het gewenste resultaat te behalen: de absorptiecapaciteit is lager dan van andere absorptiematerialen. Absorptiekorrels kunnen één tot anderhalf keer hun gewicht aan vloeistoffen opnemen. De lage absorptiecapaciteit zorgt daardoor ook voor hoge afvalkosten.
  3. De korrels die in de ruimte van de machine liggen hebben de tijd nodig om de vloeistof op te nemen: een medewerker die tussentijds bij een machine moet, verpulvert de korrels en neemt het absorptiemateriaal mee de rest van de ruimte in. Dit kan dus niet. Een medewerker kan in die tijd niet bij de machine. Daarnaast moeten de absorptiekorrel ook weer opgeveegd worden met stoffer en blik. Dit vergt veel tijd en korrels kunnen dan altijd blijven liggen in hoeken en kieren.

Wat is het alternatief voor de absorptiekorrel?

Boso adviseert om als alternatief een absorptiedoek te gebruiken. Een absorptiedoek heeft vele voordelen ten opzichte van de absorptiekorrel.

  1. Een absorptiedoek weegt ten opzichte van korrels niks. Een doek met een gewicht van 70 gram kan circa 1250 milliliter aan vloeistof opnemen. Dat is meer dan vijftien keer het eigen gewicht. 10 liter olie kun je absorberen met circa 8 doeken. Totaal gewicht is 10 kilo olie + 8 * 70 gram = 10.56 kilo totaal.  Met de traditionele korrel bedraagt eindgewicht circa 20 kilo!
  2. Opruimen is eenvoudig. Leg de absorptiedoek op de  vloeistof, laat de doek het werk doen en bespaar enorm veel tijd en moeite ten opzichte van korrels.
  3. De doeken worden na gebruik opgeborgen, een medewerker is in staat om snel door te gaan met zijn primaire metaalverwerkende processen. Daardoor zullen medewerkers ook geen korrels kunnen verpulveren of meenemen door de rest van de ruimte. Het resulteert vrijwel altijd in een schonere werkruimte.
  4. Een absorptiedoek is bestand tegen druk. Op deze doeken kun je lopen en zonder problemen vervoeren. De doeken verliezen hun absorptiecapaciteit niet.

Assortiment absorptiedoeken en absorptieslangen.

Boso heeft een ruim assortiment aan absorptiemateriaal dat een perfect alternatief is voor machine-operators in de metaalverwerkende industrie.  Olie absorptiedoeken zijn er in verschillende vormen en met allerlei eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld absorptiedoeken voor industrie en universele absorptiedoeken.  Ook heeft Boso Absorptieslangen van 1.20 meter. Deze worden vaak rondom de machine gelegd om het lekken van vloeistof uit machines tegen te gaan.

Wilt u meer weten over de absorptiedoeken van Boso? Bekijk dan ons gehele productassortiment absorptiedoeken of neem contact op met een van onze experts.