Betaalbare en duurzame facilitaire hygiëne inkopen

 

Iedereen wil graag milieuvriendelijke producten inkopen. Dat geldt ook voor duurzaam handdoek- en toiletpapier. Vaak zijn producten die voldoen aan een van de genoemde criteria nogal wat duurder dan de standaardartikelen. Dit tempert het enthousiasme om milieuvriendelijke producten aan te schaffen. Duurzame producten: ja graag, maar dan wel tegen dezelfde prijs!

Papierverbruik

Met gemiddeld meer dan acht velletjes per toiletbezoek spoelen we in Nederland per dag 22.000 kilometer aan papier door het toilet. Dit is nog exclusief het papier wat we gebruiken om onze handen af te drogen na het toiletbezoek. Voor de grondstoffen van toiletpapier worden bomen gekapt wat ontbossing tot gevolg heeft en daarmee het broeikaseffect versterkt. In het productieproces wordt het overgrote deel van het toiletpapier gebleekt, waarna de chemicaliën na het doorspoelen in het water terecht komen.

Gerecycled papier

Verder worden Eco label papier-producten worden veelal uit gerecycled oud papier geproduceerd. Daar is op zich niets mis mee maar om tot een goede stabiele kwaliteit handdoekpapier te komen wordt gebruik gemaakt van diverse soorten oud papier. Dat varieert van oude kranten en tijdschriften tot computeruitdraaien en kopieerpapier. Iedere grondstof heeft haar eigen specifieke eigenschappen in absorptievermogen en natsterkte. Een juiste mix daarvan moet dan zorgen voor een correct eindproduct. Vanwege deze verschillen in grondstoffen moet dus gedurende het papier-productieproces bijgestuurd worden. Dit gebeurt door toevoeging van o.a. resins om het papier sterker te maken en veelal wordt er een 20-25% aan nieuw papier toegevoegd om de papierkwaliteit te garanderen.

Lucart en Tetra verminderen de afvalberg van drankkartons

Ideaal is het natuurlijk om met een milieuvriendelijke papier-grondstof te werken die kwalitatief niet wijzigt. Sinds enkele jaren is dat mogelijk. Lucart heeft samen met TETRA-pak een productiemodel ontwikkeld waarbij de hoogwaardige papiervezels van drankkartons kunnen worden hergebruikt. Zoals u wellicht weet bestaat een drankkarton uit papier, aluminium en plastic folie. Deze combinatie maakt dit onbruikbaar voor de traditionele papierfabrieken. Gevolg was dat miljarden drankkartons op de vuilnisbelt komen te liggen. Door de samenwerking tussen lucart als papierfabriek en TETRA-pak als producent van de drankkartons is een ontwikkeling gestart met als doel deze afvalberg van drankkartons te voorkomen. Een drankkarton bestaat uit 67% hoogwaardige papiervezels welke buitengewoon geschikt zijn om hergebruikt te worden. De kunst is om ze te scheiden van het aluminium en plastic. 

Oud drankkarton wordt Eco Natural papier

Dat is ze gelukt met als resultaat: Eco NATURAL: een CONSTANTE hoogwaardige ECO gecertificeerde gerecyclede papierkwaliteit. Deze kwaliteit wordt zonder toevoeging van chemie of bleekmiddelen geproduceerd. Dat geeft deze kwaliteit ook haar karakteristieke lichtbruine havannah kleur. Doordat deze papiervezels langer zijn dan de gewone recyclepapiervezels (oud papier, kranten etc.) verbetert de natsterkte en het absorptievermogen. Lucart produceert in dit gamma: toiletpapier (jumbo, traditioneel en bulkpack), papieren handdoeken (z- en multifold), poetspapierrollen, keukenrollen, servetten etc.

Facilitaire hygiëne producten: duurzaam en betaalbaar  

Terug naar de prijs per product. Oud papier als grondstof wordt schaars. Kranten worden dunner, veel media aandacht gaat niet meer door de brievenbus (folders) maar digitaal. Veel oud papier gaat nog steeds naar het verre oosten en komt als verpakkingsmateriaal retour. Een gedeelte van de kwaliteit gaat daarmee verloren. Gezien de toenemende schaarste zit er een stijgende lijn in de grondstofprijzen.  Eco natural biedt in dit geval een oplossing voor beide problemen: ontbreken van grondstofschommelingen en het voldoende voorradig zijn van grondstof. Dat betekent voor u een beter beheersbare prijs per product.

Eco Natural tot 30% goedkoper

De Eco NATURAL producten zijn vergelijkbaar geprijsd ten opzichte van traditioneel gerecyclede 2 laags hygiëne papier-producten. En in vergelijking met Cradle2cradle of andere eco-gecertificeerde producten soms wel 30% goedkoper.

Voor eerlijk en kwalitatief constant ECO facilitair papier is Eco NATURAL zowel kwalitatief als prijstechnisch een welkome aanvulling op het bestaande gamma duurzaam geproduceerd facilitair papier. 

Persoonlijk advies

Weet u niet precies welke doeken u het beste in uw situatie kunt gebruiken? Of wilt u meer informatie over cleanroom doeken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

 Volg onze LinkedIn bedrijfspagina en ontvang de updates direct in uw feed.